Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/bootstrap.inc 3190 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás

A munkáltató egyoldalúan jogosult a munkavállalót átmenetileg, a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni, tehát nem minősül a munkaszerződés módosításának az átirányítás (helyettesítés), a kirendelés, illetve a kiküldetés. Ezekben az esetekben év végéig még a régi Munka törvénykönyv szabályai az irányadók, mely szerint ezen időtartamok egy naptári évben nem haladhatják meg egyenként a 44, együttesen pedig a 110 munkanapot.

A 2013. január 1-től hatályos Mt.-szabályok azonban összesen 44 munkanapot vagy 352 munkaórát engedélyeznek. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő napi vagy részmunkaidőre jött létre.

Az új Mt. a „Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás” kifejezését használja kirendelés, kiküldetés és átirányítás esetében.

A korábbi szabályokhoz képest újítás lesz, hogy a 44 munkanapot munkaórában is lehetséges számolni, azonban amennyiben a munkáltató az utóbbi módszert alkalmazza, év közben nem térhet át a munkanapban való számításra!
Fontos, hogy amennyiben a munkavállaló adott naptári évben már elérte a kirendelésre, kiküldetésre vagy átirányításra vonatkozó maximális munkanapot vagy munkaórát, más munkahelyen vagy más munkáltatónál való munkavégzést ugyanazon naptári évben már nem rendelhet el munkáltatója. Ugyanakkor a törvény nem zárja el a feleket az elől, hogy a munkaszerződés megfelelő – határozott időre szóló- módosítása alapján hosszabb időre történjen a korábbiaktól eltérő foglalkoztatás.
A munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára az alábbi esetekben:

  1. a várandóssága megállapításától gyermeke 3 éves koráig;
  2. ha gyermekét egyedül neveli, gyermeke 16 éves koráig;
  3. hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén (amelynek orvosi indokoltságát a munkavállalónak igazolnia kell), valamint
  4. amennyiben a rehabilitációs szakértői szerv legalább 50 százalékos mértékű egészségügyi károsodást állapított meg.

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.

Amennyiben az eltérő foglalkoztatás eredményeként változnak az Mt. 46. paragrafusa szerinti tájékoztatásban megadott feltételek (pl. munkaköri feladatok), valamint a 15 napot meghaladó külföldön történő munkavégzés esetén – legkésőbb hét nappal a kiutazás előtt –írásban kell tájékoztatni a munkavállalót, egyébként a tájékoztatás szóban is elegendő.

A munkaszerződéstől eltérő munkavégzésre a munkáltató egyoldalú intézkedése alapján kerül sor, ezért a munkavállalót ezzel összefüggésben nem érheti keresetveszteség, ezek időtartamára a munkavállalót a ténylegesen elvégzett munka alapján kell díjazni. Ez azonban nem lehet kevesebb a munkaszerződés szerinti alapbérénél.