Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/bootstrap.inc 3190 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

Magánszemély lakásának bérbeadása saját magának, mint egyéni vállalkozónak iroda céljára

Bérbe adhatja-e a magánszemély saját magának, mint egyéni vállalkozónak a lakását iroda céljára?

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 2. § (1) bekezdés értelmében „Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet”.

A Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. IV. törvény 434. § (1) bekezdése szerint „a lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó és a bérlő szerződése hozza létre”.

Mivel fenti hivatkozás értelmében nincsen kettő jogalany, ezért a bérleti szerződés nem jöhet létre. Így a magánszemély a lakását nem adhatja bérbe saját magának, mint egyéni vállalkozónak.

Iroda bérleti díjat ez esetben az egyéni vállalkozó nem számolhat el, azonban költségként elszámolható kiadás a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 11. számú melléklete I/12. pontja szerint az üzlet, a műhely, a gazdasági épület, az iroda bérleti díja, a fűtés, a világítás és a technológiai energia költsége, a telefon, rádiótelefon, telefax, cb-rádió, telex (ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet e kiadásokat figyelembe venni az adott költségre jellemző mértékegységek – például nap, m2, m3 – alapulvételével), továbbá az internet használat díja (ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, az internet használati díjának 50 százaléka) azzal, hogy kizárólag a közüzemi számlák esetében a házastárs nevére szóló számla is elfogadható.