Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/bootstrap.inc 3190 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

A könyvelés menete

Az első legfontosabb lépés a vállalat megismerése. Mielőtt a tényleges könyvelés megkezdődne, előbb áttekintjük az adott vállalkozás társasági szerződését, valamint az előző évek mérlegeit, adóbevallásait, hogy megfelelő képet kapjunk a vállalkozás tevékenységéről.

Minden esetben megismerjük a cég számviteli politikáját, hogy megtudjuk milyen előírások szerint működik, kik a felelősök, milyen mértékben és miért felelnek. Emellett megvizsgáljuk a főkönyvi kivonatot, hogy betekintést nyerjünk az aktuális év forgalmára, befektetett eszközei mértékére, kintlévőségeinek nagyságára, hitel, lízing felvételére. Amennyiben van rá lehetőség, egyeztetünk az adott cég jelenlegi könyvelőjével, a folyamatban levő, lezáratlan gazdasági eseményről, mely fontos információ ahhoz, hogy a könyvelést megkezdhessük.

1

Előkészítés

Miután megismertük a cég szabályzatát, múltját és jelenét, előkészítjük az irattározást, megnyitjuk a főkönyvi számlákat.

next

2

Számlák érkeztetése

Rendezzük és csoportosítjuk a ránk bízott számlákat a következők szerint: kimenő, bejövő, bank, egyéb, átutalásos, készpénzes, valamint dátum szerint. Ezt követi a számlák áttekintése: az ÁFA, a számviteli és a TAO törvény szerinti megfelelés ellenőrzése.

next

3

Kontírozás

Ennél a feladatnál a legfontosabb az előzetesen megszerzett információ. A vállalkozás számlatükrével, és a számviteli és adó törvény előírásainak megfelelően a kontír számokat felvezetjük a számlákra és a könyvelendő dokumentumokra.

next

4

Könyvelés

Az előkészített számviteli dokumentumok rögzítése, lekönyvelése. Kettős könyvvitelű számviteli szoftvert alkalmazunk, amelyet igény szerint kihelyezünk megbízónk irodájába.

next

5

Ellenőrzés

A rögzítés után minden esetben az ellenőrzés következik, melynek lépései a következők: vevők egyeztetése, szállítók egyeztetése, vevő folyószámla áttekintése, és a szállító folyószámla egyeztetése. Az ellenőrzés részét képezi az ÁFA egyeztetés, továbbá a bankszámlák záró egyenlegének egyeztetése a könyveléssel, a pénztár egyeztetése és a főkönyvi egyeztetés.

next

6

ÁFA bevallás

A könyvelés után teljesítjük vállalkozása állam felé fennálló ÁFA bevallási kötelezettségeit. Az ÁFA bevallást elektronikus úton küldjük el, majd a visszaigazolásokat is kezeljük. Minden ÁFA bevallását és elfogadó eBEV nyugtát megőrizünk, hogy azok egyszerűen visszakereshetőek legyenek.

next

7

Évvégi teendők:

Beszámoló (mérleg, eredménykimutatás és kiegészítő melléklet) és az az iparűzési-adóbevallás elkészítése, elküldése.