Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

Kaució áfája

Bérbeadással foglalkozó ügyfeleink - akik ingatlan bérbeadásánál bejelentkeztek az általános forgalmi adó hatálya alá - gyakran kérdezik, hogy ha a bérlőktől három, vagy ennél több havi bérleti díjnak megfelelő kauciót kérnek, erről milyen dokumentumot kell kiáltani és áfa köteles-e?

A kaució fogalma: valamely követelés biztosítására szolgál, amelyből a jogosult a kötelezett nem vagy nem szerződésszerű teljesítésekor közvetlenül elégítheti ki követelését.( Ptk. 270-271 § )

A kaució tehát nem a bérleti díj része és az általános forgalmi adóról szóló törvény 59 § ( 1 ) bekezdése alapján  előlegnek sem tekinthető, ezért átvétele áfa fizetési kötelezettséggel sem jár.

Ha fizetése készpénzben történik bevételi pénztárbizonylatot  ( nyugtát ) kell kiállítani róla. Ha utalásként érkezik  a megjegyzés rovatban jelzik a jogcímet és természetesen a bérleti szerződés is bizonylata. ( Elvileg részletesen tartalmaznia kell az összegét és az elszámolás módját is célszerű rögzíteni. )

A könyvekben kötelezettségként kell nyilvántartani.

A bérlet megszűnésekor a kauciót vissza kell juttatni, el kell vele számolni lehetőleg a bérleti szerződésben megállapodott módon.

Ennek három módja lehetséges:

  1. Vissza kell fizetni, ill. utalni a bérlőnek, ha minden rendben volt.
  2. A bérbeadó a kauciót kártérítés címén megtartja ( pl.: a bérlemény megrongálódott ). A kártérítésről számlát kell kiállítani, amely áfa mentes.
  3. Összegét beleszámítják a bérleti díjba. Ekkor már ellenértéknek minősül és áfa köteles lesz.

A bérbeadó a maradék időszakról bérleti díj számlát állit ki azonban a számla  a kaució összegének megfelelő értékben pénzügyi rendezést nem igényel.