Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/bootstrap.inc 3190 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

Ingatlan hasznosításának adózási szabályai ingatlan bérbeadás, illetve fizető-vendéglátó tevékenység esetén

1./ Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem adókötelezettsége
A kizárólag bérbeadási tevékenységet folytató magánszemélynek nem kell az adóhatóságnál bejelentkeznie és adószámot kiváltania abban az esetben, ha az ingatlan bérbeadási tevékenységet nem egyéni vállalkozóként végzi, illetve az általános forgalmi adót érintően nem él az adókötelessé tétel jogával. A bérbeadó magánszemély az összevont adóalap részeként, önálló tevékenységből származó jövedelemként állapíthatja meg az adókötelezettségét. A bérbeadási tevékenységből származó jövedelem megállapítása történhet a 10 %-os költséghányad alkalmazásával vagy tételes költségelszámolással.

Az ingatlan bérbeadásából származó bevétel és a költség különbözeteként megállapított jövedelem az összevont adóalap részét képezi. Az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében 2012. január 1-jétől nem kell az adóalap-kiegészítést alkalmazni abban az esetben, ha az éves jövedelem nem haladja meg a 2 millió 424 ezer forintot. Az összevont adóalapba tartozó éves jövedelem 2 millió 424 ezer forintot meghaladó része után az adóalap kiegészítést 27 %-os mértékkel kell megállapítani. Kifizetőnek történő bérbeadás esetén a bérbevevőnek (kifizetőnek) adóelőleget kell megállapítania és levonnia. Az adóelőleg-alap után 16 % a fizetendő személyi jövedelemadó. Ha a bérbeadó az ingatlant magánszemélynek adja bérbe, akkor az adóelőleget a bérbeadó magánszemélynek kell megállapítania negyedévenként, amelyet a negyedévet követő hónap 12-éig kell megfizetnie. Amennyiben a magánszemély ingatlan bérbeadásból származó jövedelme az adóévben meghaladja az 1 millió forintot, akkor a bérbeadásból származó jövedelem egészét 14 % egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetési kötelezettség terheli. Kifizetőnek történő bérbeadás esetén az eho levonására, megfizetésére is a bérbevevő a kötelezett, de ha a bérbeadás magánszemély részére történik, akkor a bérbeadó kötelezett az eho megfizetésére a negyedévet követő hónap 12-éig.

2./ A fizető-vendéglátó tevékenységből származó jövedelem adókötelezettsége
A szálláshely-szolgáltatási, illetve a fizető-vendéglátó tevékenység nem minősül ingatlan bérbeadásnak. Fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az, aki – nem egyéni vállalkozóként – a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009 (X.20.) kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra. A fizető-vendéglátó tevékenységet kizárólag adószám birtokában lehet folytatni, így a magánszemély nem mentesül a számla-, illetőleg nyugtaadási kötelezettség alól. Az e tevékenységet folytató magánszemély az adóév egészére átalányadózást választhat, ha a tevékenységét a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő lakásában vagy üdülőjében folytatja. A tételes átalányadó évi összege szobánként 32 ezer forint, amelyet egyenlő részletekben kell megfizetni. A tételes átalányadózást választó magánszemély által fizetendő százalékos mértékű eho mértéke a tételes átalányadó 20 %-a.
Abban az esetben, ha a magánszemély nem választott tételes átalányadózást, vagy nem jogosult az átalányadózás választására, akkor az adókötelezettségének megállapítására az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmaznia.
Az a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély, aki a jövedelmét nem az átalányadózás szabályai szerint állapítja meg, az e tevékenységéből származó jövedelme után 27 %-os mértékű eho-t köteles fizetni.

forrás: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága