Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

2015-ben nem változik a családi adókedvezmény

adó jogszabályok 2015

Frissítve: 2014.11.03

Bejelentették a kormány által 2015-re tervezett fontosabb adózási szabályokat, amely alapján a jövő évi költségvetés tervezet október 31-ig a parlament elé kerül.

Nos, úgy tűnik 2015-ben a családi adókedvezménnyel kapcsolatban nem lesz változás, vagyis a sokak által várt, kétgyermekes családokat megillető családi kedvezmény összege - legalábbis 2015-ben - nem növekszik. A két gyermek után járó adókedvezményt a kormány 2016-tól 2019-ig tervezi több lépcsőben növelni. A javaslat szerint 2016-tól kezdve négy év alatt fokozatosan a duplájára, a gyermekenkénti 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelkedne a két gyermekes szülők adókedvezménye.

Nem változik jövőre a társasági adó mértéke (19%, kkv esetében 10% 500mFt adóalapig), de a kormány távlati céljai között szerepel az egykulcsos társasági adó.

Nem lesz változás a jövő évi SZJA kulcs mértékében sem, továbbra is egységesen 16% marad.

2015-ben is folytatódik a GYED-extra program.

Nem változik az áfa kulcsa, de a kormány tervezete szerint január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a “köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott testek értékesítésére” alkalmazandó áfa kulcs (az 5% áfa a termelők, feldolgozók által fizetett áfát jelenti és nem a bolti árat terhelő áfá-t).

A tervek szerint a tételes áfaösszesítő elkészítésének összeghatára a jelenlegi 2 millió forintról 1 millió forintra csökkenne, amely intézkedés célja a láncolatos áfacsalások visszaszorítása. Változás lehet, hogy az újonnan alakuló vállalkozásoknak havonta kell áfát bevallaniuk.

A különadók továbbra is érvényben maradnak, így marad a bankadó, a reklámadó. Időközben az internetadó esetleges bevezetése lekerült a napirendről.