Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Leendő vállalkozásunk formájának kiválasztása lényegtelennek tűnő kérdés, mert nem ezen fog múlni a sikere. Mégis fontos előre terveznünk, mert ha már megalapítottuk a vállalkozásunkat, a későbbiekben sokkal egyszerűbb egy új vállalkozás létrehozása, mint a meglévő formájának megváltoztatása. A vállalkozási forma kiválasztása függhet attól is, hogy milyen céllal hozzuk létre illetve, hogy az induláshoz milyen feltételek állnak rendelkezésünkre.

Tekintsük át az egyik legegyszerűbb vállalkozási forma, az egyéni vállalkozás előnyeit és hátrányait.

Amiért érdemes választani:

 • Olcsóbb és gyorsabb alapítani, mint egy társas vállalkozást. Nincs szükség ügyvédre, okmányirodai regisztrációval akár teljesen ingyen létrehozható. Hivatalosan nem szükséges hozzá alaptőke, jegyzett tőke.
 • A vállalkozó egyedül dönt a vállalkozásról, és az adózott eredmény felhasználásáról. Nem függ az üzlettársak döntésétől, befolyásától.
 • A pénzforgalmi szemlélet miatt a kiszámlázottból csak a ténylegesen, pénzügyileg megkapott bevétel tartozik bele az adott év árbevételébe. Ugyanez igaz a költségeire is.
 • Nem kötelezett könyvvizsgálatra, még a könyvvizsgálati értékhatár átlépése esetén sem.
 • Mivel az egyéni vállalkozás nem tartozik a Számviteli törvény hatálya alá sokkal egyszerűbb a könyvvezetése, és a bizonylatai rendszerezése, nyilvántartása. Jellemzően kisebb a könyvelési költsége is.
 • megszüntetése egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint egy társas vállalkozásé. A vállalkozói igazolvány leadásával, - vagy ha az nincs, egy változás-bejelentővel - és egy záró bevallással egyszerűen és költségmentesen be lehet fejezni.

Amiért nem érdemes választani:

 • Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan, a magánszemélyt teljes vagyoni felelősség terheli a vállalkozása kötelezettségeiért
 • nem lehet Bt beltag az egyéni vállalkozásával párhuzamosan, mert abban szintén korlátlan lenne a felelőssége. Viszont lehet Bt-ben kültag.
 • Minden évben kötelező az eredménye után az osztalékadó megfizetése. Ellentétben a társas vállalkozásokkal nincs lehetőség az adózott eredmény eredménytartalékba helyezésére és az osztalék későbbi kifizetésére.
 • Más jogviszonyú főállás megszűnése, vagy hiánya esetén automatikusan az egyéni vállalkozás válik főállássá. Így munkáltatóként és munkavállalóként is kötelezően járulékok és adók terhelik.
 • A gazdasági életben általában tőkeerősebbnek gondolnak egy társas vállalkozást.

Az egyéni vállalkozás főként azoknak lehet jó választás, akik egy meglévő főállás mellett, kis tőkéből szeretnének egy egyszerűbb vállalkozást indítani, és nem terveznek nagyobb forgalmat. Természetesen az elérhető forgalomnak nincs jogszabályi korlátja, így akár milliárdos forgalmú egyéni vállalkozás is működhet. De ha megtehetjük, és hosszabb távra tervezünk akkor egyéni vállalkozás helyett korlátolt felelősségű társaságot alapítsunk.