Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/bootstrap.inc 3190 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

Az adóhatósági iratok kézbesítési szabályai

A hivatalos irat a postai kézbesítés sikertelensége esetén több okból kifolyólag érkezhet vissza a NAV-hoz, melyek közül a törvény ez évi módosítását megelőzően kizárólag a „nem kereste”, „átvételt megtagadta”, „levélszekrény hiánya miatt kézbesíthetetlen” és a „címzett ismeretlen helyre költözött” eseteket rendezte. A kézbesítés eredménytelenségének fogalmába azonban beletartoznak más, a posta által használt kifejezések is.

Ennek alapján szabályosan kézbesített adóhatósági iratot a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni, ha a küldemény a NAV-hoz a kézbesítés eredménytelensége miatt érkezik vissza. Az új szabályok szerint a NAV-nak a kézbesítési vélelem beálltáról nem kell értesítenie az adózót, ez alól azonban kivételt képeznek azok az esetek, amikor erről elektronikus úton értesítést kell küldeni

Az adóhatósági iratot a személyes átadásának megkísérlése napján akkor is kézbesítettnek kell tekinteni, ha az adózó, vagy az irat átvételére jogosult meghatalmazottja az átvételt megtagadta.

A kézbesítés eredménytelensége miatt, valamint a „nem kereste” jelzéssel visszaérkezett adóhatósági iratok esetében a NAV honlapján 15 napra közzéteszi a kézbesítési vélelemmel kapcsolatos adatokat, így az adózó adóazonosító számát, az adóhatósági irat ügyiratszámát, a közzététel időpontját, valamint azt a telefonszámot, amelyen érdeklődni lehet az irat átvételével kapcsolatban. A közzététellel egyidejűleg a NAV a honlapon közzétett adatokról elektronikusan értesíti az Ügyfélkapuval rendelkezőket. A közzétételtől számított 15 napon belül az érintettek igazolási kérelmet nyújthatnak be a NAV-hoz.

Amennyiben a címzett, vagy az irat átvételére jogosult meghatalmazott megtagadja az irat átvételét, akkor nem kerül sor a kézbesítési vélelemmel kapcsolatos adatok interneten való közzétételére. Ez esetben változatlanul a személyes átadás megkísérlésének napján kell kézbesítettnek tekinteni az adóhatósági iratot.

 

Forrás:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatósága 

Cimkék: