Hibaüzenet

 • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/bootstrap.inc 3190 sor).
 • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
 • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

Adóellenőrzési irányelvek 2013-ra

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvánosságra hozta a 2013-as ellenőrzési irányelveket. Az ellenőrzési irányok alapján a fő cél 2013-ban – a tavalyi évhez hasonlóan – a vizsgált adózói kör szélesítése és a vizsgálat során új eszközök alkalmazása.

2013-ban is az ÁFA lesz az adóhatósági vizsgálatok fókuszában. Újdonság azonban, hogy a vizsgálatra történő kiválasztást 2013-tól már a belföldi ÁFA összesítő jelentés is segíti, amely által lehetővé válik az alvállalkozói, termékértékesítési láncolatok informatikai úton történő feltérképezése, illetve a belföldi ügyletek adatainak ütköztetése.

Idén is hangsúlyos marad a kapcsolt vállalkozások által alkalmazott transzferárak, valamint a transzferár-dokumentációk ellenőrzése.

Társasági adó tekintetében a fejlesztési adókedvezmény igénybe vételének jogszerűsége, a kutatás-fejlesztés alapján történő adóalap-csökkentés szabályszerűsége, a veszteségelhatárolás 2012. január 1-jétől hatályos szabályainak alkalmazása, illetve – új ellenőrzési területként – a látvány-csapatsportok támogatása jogcímén igénybe vett adókedvezmény lesz az adóhatóság célkeresztjében.

Az ellenőrzési irányelvben felvázolt ellenőrzési célok, területek, illetve célzott tevékenységi körök közül még az alábbiakat emeljük ki:

 • Induló vállalkozások ellenőrzése különösen, ha a cég külföldi ügyvezetőjének nincs belföldi bejelentett lakcíme (csak kézbesítési meghatalmazott bejelentésére kerül sor), illetve, ha a megalakulást követően – különösen alacsony jegyzett tőke esetén – jelentős forgalom, illetve nagy összegű fizetendő áfa és ezzel közel azonos összegű levonható áfa bevallása történik.
 • A már működő cégek esetén a különös adózási módok alkalmazásának, valamint az adókedvezmények esetében az igénybevétel jogszerűségének ellenőrzése.
 • Kiutalás előtti vizsgálatok áfá-ban és szja-ban.
 • Az utólagos ellenőrzéseken belül jelentősen növelni tervezik az ÁFA ellenőrzések számát, különös tekintettel a fordított adózás alá eső mezőgazdasági termékek kereskedelmére, illetve a körbeszámlázásos ügyletekre.
 • Kiemelt figyelmet kap a 2013-tól a vámhatóságtól az adóhatósághoz kerülő adónemek – környezetvédelmi termékdíj, energiaadó, népegészségügyi termékadó – ellenőrzése.
 • Személyi jövedelemadó tekintetében az eltitkolt jövedelmek feltárása, a vagyongyarapodás illetve az életvitelre fordított kiadások összhangjának vizsgálata, valamint a jövedelmet minimalizáló egyéni vállalkozók ellenőrzése (költségelszámolások, számlák hitelessége).
 • Továbbra is fókuszban lesz a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság útján történő foglalkoztatás. Társadalombiztosítási járulék, SZJA, ÁFA és társasági adó szempontból is kiemelt figyelemre számíthatnak a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, valamint az alkalmazottaikat ilyen társaságon keresztül foglalkoztató vállalkozások.
 • A 2013-ban ellenőrizendő főbb tevékenységi körök: nagykereskedelem (különösen a cukor, édesség nagykereskedelem, az élőállat- és a hús-, húskészítmény nagykereskedelme; az elektronikus és egyéb háztartási cikk-, a számítógép, szoftver-, elektronikus, híradás-technikai berendezés és alkatrészei nagykereskedelme; a vegyes termékkörű ügynöki-, illetve vegyes termékkörű nagykereskedelem), a dísznövény, vetőmag, műtrágya kiskereskedelem, a munkaerő-piaci szolgáltatás, a biztonsági, nyomozói tevékenység. Ipari ágazatban: hús-, baromfihús-készítmény gyártása, műanyag csomagolóeszköz-, műanyag építőanyag gyártása.
 • A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések főbb irányai továbbra is a csomagküldő, internetes kereskedelem, a jogi, számviteli, adószakértői tevékenység, és a magánrendelőkben végzett járóbeteg-ellátás, fogorvosi ellátás, valamint az egyéb humán-egészségügyi ellátás lesznek.